--> The Henry Moore Visitor Centre

The Henry Moore Visitor Centre

Enlightening culture

Enhancing the visitor experience at Perry Green, the home of Britain’s foremost sculptor The Henry Moore Foundation protects and promotes the legacy of Henry Moore, one of the most renowned artists of the 20th century. At Moore’s former studios and gardens in Hertfordshire, visitors can explore over 60 acres of grounds where his iconic works of art are displayed against the backdrop of the beautiful landscape he created. Now visitors can also make the most of a brand new visitor centre, which is bathed in natural light thanks to VELUX Modular Skylights.

Positioned adjacent to the Moore’s family home, overlooking sculptures in the gardens, the new centre features a shop, tea room, ticket desk and education room. It is the culmination of a two-stage plan devised and implemented by Hugh Broughton Architects, who also created a new climate-controlled archive and sculpture stores for the charitable foundation.

Timeless, minimalist design to match the new buildings

Outstanding quality was a key factor in the selection of VELUX as supplier, ensuring watertight and robust performance. Cost-efficiency also helped to ensure that the project was delivered on budget. With the specification of motorised venting modules, it is easy for staff to let in fresh air and birdsong – important elements for creating a welcoming visitor experience. Work on transforming the old administration centre, Dane Tree House, into the new visitor centre commenced in January 2015 and was completed in January 2016.

We specified VELUX rooflights for the new visitors centre for the Henry Moore Foundation because they are beautifully engineered and they offer a timeless visual elegance that complements very well our design intent for the project.

Gianluca Redina  Director, Hugh Broughton Architects Ltd